Vissza az Upfield.hu-ra

A koleszterinről

Mi is az a koleszterin?

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely természetes módon is előfordul az emberi szervezetben, és fontos szerepet játszik a szervezet működésében, például a sejtmembrán alkotója, egyes hormonok építőköve. A máj koleszterinből állítja elő az epesavat, amely a zsírok emésztéséhez elengedhetetlen. Azonban ha túl sok a koleszterin a vérben, a felesleg lerakódhat az érfalakra.

A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kiváltó oka a magas koleszterinszint, mivel az érfalakra rakódó zsír meszesedést, érelzáródást okozhat.
A koleszterinszint a táplálékkal felvett koleszterin, illetve a máj által a saját testünkben termelt koleszterin mennyiségétől függ.

Két fő változata létezik a koleszterinnek, mindkettő egyaránt fontos:

LDL-koleszterin
Koleszterint szállít a májból a sejtekhez, de ha túl sok található meg belőle, lerakódhat az érfalakon, szűkítve azokat. Ezért nevezik „rossz” koleszterinnek és ezért szükséges alacsony, egészséges szinten tartanunk.

HDL-koleszterin
Visszaszállítja a koleszterint a májba, ahol lebomlik. Ezt a koleszterint „jó” koleszterinnek nevezzük.

A koleszterin szerepe

A koleszterin szót mindannyian ismerjük, hiszen a koleszterin fontos szerepet játszik a szervezet mindennapi működésében, ugyanakkor tény, hogy a vérben található túl sok „rossz” koleszterin negatív hatással lehet szívünk egészségére.

Bővebben >

A “jó” és “rossz” zsírok

Rengeteg félinformáció kering arról, hogy mi egészséges és mi nem. A zsírsavak különösen fontos témát képeznek, ugyanis szívünk egészségének szempontjából nem mindegy, hogy milyen zsírokat viszünk be szervezetünkbe. Nézzük meg hát, hogy mi a valóság!

Bővebben >

Hogyan csökkentsük koleszterinszintünket?

Három módon is megtudhatjuk koleszterinszintünk értékét.

Bővebben >

Táplálkozás

A koleszterinszegény táplálkozáshoz fontos, hogy alacsony zsírtartalmú ételeket együnk és állati helyett növényi eredetű zsírokat fogyasszunk. A növényi szterinek bevitelével hatékonyan csökkenthető a koleszerinszint. A Flora ProActiv margarin gazdag növényi szterinekben, de nagyon sok a margarinokkal kapcsolatos tévhit.

Bővebben >

Testedzés

A megfelelő táplálkozás mellett fontos a rendszeres testmozgás. Legyen szó tempós sétáról vagy napi 30 perc edzésről, nem lehet elnagyolni, hogy mennyire jelentős szerepet játszik. Nem csak az egészségi állapotunk, de ezzel összefüggésben, a közérzetünk is jelentősen javulhat.

Bővebben >

Mitől függ a koleszterinszintje?

Sok tényező befolyásolhatja a koleszterinszintet.
A jó hír, hogy ezek között vannak olyanok, melyeket befolyásolhatunk kis lépéseket téve az egészségesebb életmód felé.

Befolyásolásunkon kívül eső tényezők:

Tényezők, melyekért felelősek vagyunk: