Étrend

Kövesse az étrendet, és csökkentse koleszterin szintjét már 3 hét alatt!

Mindegyik fogás hozzávalói 1 adagra vonatkoznak!

Héftő

Reggeli

Gyümölcstea, natúr
Hozzávalók: gyümölcstea, citromlé 10 ml, édesítőszer

Házi baromfihús pástétom
Hozzávalók: pulykahús 50 g, paradicsompüré 10 g, margarin 10 g, vöröshagyma 5 g vagy 1⁄2 db újhagyma, friss zöldpetrezselyem, só, őrölt bors
Elkészítése: A főtt vagy sült – hétvégéről maradt – pulykahúst ledaráljuk, összekeverjük a paradicsompürével, a margarinnal, az apróra vágott vöröshagymával és a zöldpetrezselyemmel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor zöldpaprika és lilahagyma karikákkal díszítjük.
Korpás kifli – kifli 1 db
Uborka – 100 g

Tízórai

Körte – 1 nagyobb db (150 g)
Korpás keksz – 3 db (12 g)
Flora ProActiv – 15 g

Ebéd

Karfiolleves
Hozzávalók: karfiol 100 g, teljes őrlésű liszt 1 közepes evőkanál, tejföl 12%-os 25 g, vöröshagyma 20 g, só, fehérbors, pár szál zöldpetrezselyem

Gombás halfilé Recept megtekintése >
Hozzávalók: hekk (fagyasztott) 120 g, csiperkegomba 45 g, repce vagy napraforgóolaj 10 ml, só, feketebors, citromlé, friss bazsalikom és zöldpetrezselyem
Elkészítése: A halat felengedtetés után sózzuk, citromlét csöpögtetünk rá. Teflon serpenyőben, kevés olajon hirtelen mindkét oldalán elősütjük és egy lefedhető lábasba tesszük. A gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, a maradék olajon félpuhára pároljuk, miközben ízesítjük bazsalikommal, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével és sóval. Amikor a gomba félig puha, a halszeletekre halmozzuk és lefedve együtt készre pároljuk. Tálaláskor friss petrezselyem zöldjével díszítjük.

Petrezselymes párolt barna rizs
Hozzávalók: barna rizs 50 g, só, fehérbors, pár szál zöldpetrezselyem
Csalamádé – 100 g

Uzsonna

Banánturmix
Hozzávalók: banán 70 g, tej 1,5%-os 2 dl
Sós kétszer sült – 2 db (20 g)
Flora ProActiv – 15 g

Vacsora

Zöldséges rakott hús
Hozzávalók: sovány marhahús, 80 g, burgonya 150 g, sárgarépa 60 g, petrezselyemgyökér 50 g, zeller 50 g, zöldborsó 30 g, vöröshagyma 10 g, lecsókonzerv 100 g, olaj 1 csapott evőkanál, só, őrölt bors

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7431 kJ/1777 kcal
Fehérje (g): 90,1 g a napi energiaszükséglet 20,4 %-a
Zsír (g): 59,4 g a napi energiaszükséglet 30,2 %-a
Szénhidrát (g): 216,1 g a napi energiaszükséglet 48,9 %-a
Koleszterin (mg): 177,1 mg

Élelmi rost (g): 40 g

Kedd

Reggeli

Csipketea natúr – csipkebogyótea
Zöldfűszeres túrókrém Recept megtekintése >
Hozzávalók: félzsíros tehéntúró 60 g, tejföl 12%-os 30 g, Flora pro.activ 15 g, zöldpetrezselyem, citromfű, fehér bors, só Elkészítése: Az áttört tehéntúrót, a tejföllel és a margarinnal simára keverjük, a megmosott, apróra vágott zöldfűszerekkel megszórjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, fogyasztás előtt 3-4 órával érdemes összeállítani.
Barna kenyér – 80 g
Savanyú káposzta – 100 g

Tízórai

Gyümölcskocsonya
Hozzávalók: mirelit meggy 50 g, mandarin 200 g, gyümölcszselé 10 g, fahéj, édesítőszer
Korpás keksz – 4 db (16 g)

Ebéd

Tökkrém-leves Recept megtekintése >
Hozzávalók: friss vagy fagyasztott tök 125 g, margarin 10 g, tejszín 1⁄4 dl, búza- vagy rétesliszt 10 g, tojássárgája 1⁄4 db, vöröshagyma 1 mokkáskanál, citromlé 1 kávéskanál, só, pirospaprika, kapor
Elkészítése: A margarin felét felolvasztjuk, benne a vöröshagymát megfonnyasztjuk, késhegynyi pirospaprikával meghintjük. Ezután beletesszük a tisztított, gyalult tököt (vagy a mirelitet), felöntjük vízzel, megsózzuk és puhára főzzük. A maradék margarinnal és a liszttel rántást készítünk, amellyel, ha megpuhult a tök besűrítjük. Jól felforraljuk, majd összeturmixoljuk. Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot és a citrom levét. Végül a tejszínt a tojássárgájával elkeverjük és a leveshez adjuk. Kiforraljuk, melegen tálaljuk. Dúsíthatjuk pirított sajtos zsemlekrutonnal, vagy kapros túrógaluskával.
Majorannás sült csirkemell
Hozzávalók: csirkemell (bőre nélkül) 100 g, napraforgóolaj 5 g, só, majoránna
Burgonyás vitaminsaláta Recept megtekintése >
Hozzávalók: fejeskáposzta 60 g, mirelit kukorica 50 g, burgonya 50 g, sárgarépa 40 g, ecet, folyékony édesítőszer, só, majoránna
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Ahogy a mirelit kukoricát is. Közben
a káposztát vékony csíkokra vágjuk, a megtisztított sárgarépát lereszeljük és egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a megfőtt, kihűlt kukoricát és burgonyát. Ízesítjük kevés ecettel, pl. alma vagy borecettel, folyékony édesítőszerrel, sóval és majorannával. Hűtőszekrénybe, 2-3 órán keresztül érleljük. Friss fűszernövénnyel megszórva tálaljuk.

Uzsonna

Kivi – 1 nagyobb db (100 g)
Puffasztott búzás gabonaszelet – 2 db (20 g)
Flora ProActiv – 15 g

Vacsora

Kanadai hússaláta Recept megtekintése >
Hozzávalók: sült szárnyashús vagy sovány sertéssült 120 g, alma 150 g, ecetes uborka 100 g, joghurt 1 dl, majonéz 1 teáskanál, só, napraforgóolaj 2 ml, almaecet
Elkészítése: A sült húst, a megtisztított almát és az uborkát hosszúkás szeletekre vágjuk, megöntözzük kevés ecettel, olajjal. Fél óráig állni hagyjuk, majd keverjük össze a joghurtot és a majonézt is.
Rozskenyér – 80 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7699 kJ/1842 kcal
Fehérje (g): 101,7 g a napi energiaszükséglet 22,2 %-a
Zsír (g): 56,2 g a napi energiaszükséglet 27,6 %-a
Szénhidrát (g): 225,5 g a napi energiaszükséglet 49,2 %-a
Koleszterin (mg): 161,8 mg

Élelmi rost (g): 47 g

Szerda

Reggeli

Paradicsomlé 100%-os – 2 dl
Pulykasonka – 30 g
Flora ProActiv – 15 g
Barna kenyér – 60 g
Jégcsapretek -100 g

Tízórai

Mozzarella – 20 g
Flora ProActiv – 15 g
Korpás zsemle – 1⁄2 db
Újhagyma – 25 g

Ebéd

Burgonyaleves
Hozzávalók: burgonya 100 g, sárgarépa 80 g, vöröshagyma 10 g, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 1⁄2 evőkanál (5 g), só, lestyán, ízlés szerint kevés ecet vagy citromlé

Rozmaringos párolt sertésszelet (karajból)
Hozzávalók: sovány sertéshús (karaj) 70 g, napraforgóolaj 1 evőkanál (10 g), só, rozmaring

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: mirelit zöldbab 250 g, tejföl 12%-os 1 evőkanál (25 g), búzaliszt 10 g, só, fűszerpaprika
Alma – 150 g

Uzsonna

Búzacsírás gyümölcssaláta
Hozzávalók: narancs 100 g, banán 50 g, kivi 50 g, búzacsíra 7 g, citromlé 1 csapott kiskanál (4 g), édesítőszer
Pászka – 20 g

Vacsora

Párolt pulykavagdalt (1 adag) Recept megtekintése >
Hozzávalók: pulykacomb 50 g, tojás 1/4 db, vöröshagyma 15 g, zsemle 1⁄4 db, napraforgóolaj 5 ml, só, feketebors, fűszerpaprika, fokhagyma,
Elkészítése: a darált sertéshúst eldolgozzuk a vízbe áztatott, jól kinyomkodott zsemlével, a tojással , a fűszerekkel és az olajon átfuttatott vöröshagymával. Vékonyan kikent teflon bevonatú tepsibe, vagy őszgerincformába tesszük a vagdalt masszát. A tepsit vagy őzgerincformát alufóliával beborítva a vagdaltat előmelegített sütőbe 45-50 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét megpirítjuk. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Melegen burgonyapürével, zöldséges köles is tálalhatjuk, hidegen ízlés szerinti salátával fogyaszthatjuk.

Zöldséges köles (1 adag) Recept megtekintése >
Hozzávalók: köles 60 g, vöröshagyma 15 g, sárgarépa 30 g, zöldborsó 20 g, mirelit kukorica 10 g, petrezselyemgyökér 10 g, napraforgóolaj
5 ml, zöldpetrezselyem, só
Elkészítése: A vízben átmosott kölest, az olajon megfutatott vöröshagymára öntjük, rövid ideig együtt pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel mint amennyi a köles, felengedjük. Sóval ízesítjük, lefedve pár percig forraljuk. A lángot leoltjuk alatta, és több rétek konyharuhával letakarjuk. A köles a meleg vízben megduzzad, megpuhul. Közben a megtisztított zöldségeket gőzben megfőzöm, majd a megpárolt köleshez keverem, Zöldpetrezselyemmel megszórva tálalom.

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7459 kJ/1786kcal
Fehérje (g): 76,0 g a napi energiaszükséglet 17,1 %-a
Zsír (g): 59,3 g a napi energiaszükséglet 30,1 %-a
Szénhidrát (g): 230,7 g a napi energiaszükséglet 52,0 %-a
Koleszterin (mg): 171,4 mg
Élelmi rost (g): 47 g

Csütörtök

Reggeli

Paradicsomlé 100%-os – 2 dl
Pulykasonka – 30 g
Flora ProActiv – 15 g
Barna kenyér – 60 g
Jégcsapretek -100 g

Tízórai

Mozzarella – 20 g
Flora ProActiv – 15 g
Korpás zsemle – 1⁄2 db
Újhagyma – 25 g

Ebéd

Burgonyaleves
Hozzávalók: burgonya 100 g, sárgarépa 80 g, vöröshagyma 10 g, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 1⁄2 evőkanál (5 g), só, lestyán, ízlés szerint kevés ecet vagy citromlé

Rozmaringos párolt sertésszelet (karajból)
Hozzávalók: sovány sertéshús (karaj) 70 g, napraforgóolaj 1 evőkanál (10 g), só, rozmaring

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: mirelit zöldbab 250 g, tejföl 12%-os 1 evőkanál (25 g), búzaliszt 10 g, só, fűszerpaprika
Alma – 150 g

Uzsonna

Búzacsírás gyümölcssaláta
Hozzávalók: narancs 100 g, banán 50 g, kivi 50 g, búzacsíra 7 g, citromlé 1 csapott kiskanál (4 g), édesítőszer
Pászka – 20 g

Vacsora

Párolt pulykavagdalt (1 adag) Recept megtekintése >
Hozzávalók: pulykacomb 50 g, tojás 1/4 db, vöröshagyma 15 g, zsemle 1⁄4 db, napraforgóolaj 5 ml, só, feketebors, fűszerpaprika, fokhagyma,
Elkészítése: a darált sertéshúst eldolgozzuk a vízbe áztatott, jól kinyomkodott zsemlével, a tojással , a fűszerekkel és az olajon átfuttatott vöröshagymával. Vékonyan kikent teflon bevonatú tepsibe, vagy őszgerincformába tesszük a vagdalt masszát. A tepsit vagy őzgerincformát alufóliával beborítva a vagdaltat előmelegített sütőbe 45-50 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét megpirítjuk. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Melegen burgonyapürével, zöldséges köles is tálalhatjuk, hidegen ízlés szerinti salátával fogyaszthatjuk.

Zöldséges köles (1 adag) Recept megtekintése >
Hozzávalók: köles 60 g, vöröshagyma 15 g, sárgarépa 30 g, zöldborsó 20 g, mirelit kukorica 10 g, petrezselyemgyökér 10 g, napraforgóolaj
5 ml, zöldpetrezselyem, só
Elkészítése: A vízben átmosott kölest, az olajon megfutatott vöröshagymára öntjük, rövid ideig együtt pirítjuk, majd kétszer annyi vízzel mint amennyi a köles, felengedjük. Sóval ízesítjük, lefedve pár percig forraljuk. A lángot leoltjuk alatta, és több rétek konyharuhával letakarjuk. A köles a meleg vízben megduzzad, megpuhul. Közben a megtisztított zöldségeket gőzben megfőzöm, majd a megpárolt köleshez keverem, Zöldpetrezselyemmel megszórva tálalom.

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7459 kJ/1786kcal
Fehérje (g): 76,0 g a napi energiaszükséglet 17,1 %-a
Zsír (g): 59,3 g a napi energiaszükséglet 30,1 %-a
Szénhidrát (g): 230,7 g a napi energiaszükséglet 52,0 %-a
Koleszterin (mg): 171,4 mg
Élelmi rost (g): 47 g

Péntek

Reggeli

Zöld tea – teafű
Gépsonka – 40 g
Flora ProActiv – 15 g
Graham kenyér – 70 g
Almás-céklasaláta
Hozzávalók: alma 100 g, cékla 100 g, citromlé 1,5 evőkanál (20 g), ízlés szerint édesítőszer

Tízórai

Grapefruit – 150 g
Puffasztott rizses gabonaszelet – 2 db (20 g)

Ebéd

Zöldségleves
Hozzávalók: sárgarépa, 15 g, petrezselyem gyökér, 10 g, mirelit zöldborsó 10 g, karfiol, kelkáposzta, karalábé, zeller, vöröshagyma – összesen 25 g, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 5 g, só, fokhagyma, őrölt bors, fűszerpaprika, zöldpetrezselyem

Sajtos töltött palacsinta Recept megtekintése >
Hozzávalók: mirelit mexikói vegyes zöldségköret 200 g, tej, 1,5%-os 1,5 dl, búzaliszt 70 g, sovány sajt 20 g, tojás 1⁄2 db, póréhagyma 20 g, napraforgóolaj 5 ml, margarin 5 g, só, zöldpetrezselyem, tárkony
Elkészítése: A mirelit zöldségkeveréket és a megmosott, felszeletelt póréhagymát 1 teáskanálnyi olajon átfuttatjuk és finomra vágott petrezselyem zöldjével és tárkonylevéllel megszórva fedő alatt, kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk. Ezt követően sajtmártást készítünk. A lisztet habzásig hevítjük az olvasztott margarinon, majd tűzről levéve felöntjük forró tejjel simára keverjük és óvatosan, keverés mellett felforraljuk. Ízesítjük reszelt szerecsendióval, sóval. A mártáshoz hozzáadjuk a reszelt sajt felét és a párolt vegyes zöldséget, majd végül mindezt összekeverjük.
A palacsinta elkészítéséhez a tej felével elkeverjük a tojást és a szitált liszthez adjuk. A tésztát simára keverjük, hozzáadjuk a maradék tejet, enyhén sózzuk, és simára elkeverjük. Ezt követően szódavízzel tejszín sűrűségűre hígítjuk a tésztát és a maradék olajjal kikent nagy méretű teflonserpenyőben megsütjük a palacsintákat. Megtöltjük a töltelékkel a palacsintákat és kettőbe hajtva, reszelt sajttal a tetején tálaljuk.

Uzsonna

Kefir – 3,5%-os, 1,5 dl
Fokhagymás pirítós (kétszersült) – 20 g
Flora ProActiv – 15 g

Vacsora

Sárgarépalé – 2 dl 100%-os

Natúrszelet
Hozzávalók: sovány sertéshús 70 g, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 5 g, só, törött bors, rozmaring

Lengyeles karfiol Recept megtekintése >
Hozzávalók: karfiol 250 g, margarin 10 g, zsemlemorzsa 20 g, só, szerecsendió
Elkészítése: A sós vízben megfőtt karfiolt, a margarinban megpirított zsemlemorzsával megszórjuk, jól összeforgatjuk, majd tűzálló tálba rakjuk, a felmelegített sütőben a tetejét megpirítjuk.
Kivi – 70 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7676 kJ/1836 kcal
Fehérje (g): 81,6 g a napi energiaszükséglet 17,9 %-a
Zsír (g): 59,2 g a napi energiaszükséglet 29,1 %-a
Szénhidrát (g): 237,2 g a napi energiaszükséglet 51,9 %-a
Koleszterin (mg): 188 mg
Élelmi rost (g): 42,6 g

Szombat

Reggeli

Joghurt – joghurt 3,5%-os 1,5 dl
Házi müzlikeverék
Hozzávalók: zabpehely 2 evőkanál, natúr kukoricapehely 2 evőkanál, zabkorpa 1 evőkanál, mazsola 1 kiskanál, dió (durvára törve) 5 g

Tízórai

Mandarin – 100 g
Extrudált rozsos gabonaszelet – 2 szelet (15 g)
Flora ProActiv – 15 g

Ebéd

Szárnyas-raguleves
Hozzávalók: csirkemell 60 g, sárgarépa 40 g, zöldbab 40 g, petrezselyemgyökér 20 g, zeller 25 g, búzaliszt 10 g, vöröshagyma 5 g, citromlé 1 kiskanál, joghurt 3,5%-os 1 kiskanál, só, zöldpetrezselyem

Barackos gombóc (porcukor nélkül)
Hozzávalók: burgonya 200 g, búzaliszt 30 g, teljes őrlésű liszt 20 g, sárgabarack befőtt (cukor mentes) 50 g, tojás 1⁄4 db, zsemlemorzsa 20, napraforgóolaj 10 g, só, fahéj, por alapú édesítőszer

Uzsonna

Gyümölcsös csokipuding
Hozzávalók: tej 1,5%-os 1,25 dl, banán 50 g, kivi 50 g, vaníliás pudingpor 10 g, édesítőszer

Vacsora

Rostos őszibaracklé – light, 2 dl
Párolt csirkemell
Hozzávalók: csirkemell 70 g, só

Kapros brokkolisaláta Recept megtekintése >
Hozzávalók: brokkoli (lehet mirelit is) 200 g, joghurt 1 dl, vöröshagyma 5 g, 1⁄4 csokor zöldpetrezselyem, 1⁄2 csokor kapor, só, citromlé
Elkészítése: Sós vízben megfőzzük a brokkolit, majd a leszűrt lecsepegtetett zöldséget összekeverjük a joghurttal és a megmosott, finomra vágott zöldfűszerekkel. Pár csepp citromlével savanyítjuk, és legalább fél napra hűtőszekrénybe tesszük.
Rozskenyér – 50 g
Flora ProActiv – 15 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7538 kJ/1804 kcal
Fehérje (g): 86,5 g a napi energiaszükséglet 19,3 %-a
Zsír (g): 44,0 g a napi energiaszükséglet 22,1 %-a
Szénhidrát (g): 259,6 g a napi energiaszükséglet 57,9 %-a
Koleszterin (mg): 153 mg
Élelmi rost (g): 40,3 g

Vasárnap

Reggeli

Limonádé
Hozzávalók: víz 3 dl, citromlé 2 evőkanál, édesítőszer
Zöldborsós tojásrántotta (2 tojásfehérjéből és 1⁄2 tojássárgájából)
Hozzávalók: tojásfehérje 2 db, tojássárgája 1⁄2 db, vöröshagyma 50 g, zöldborsó 120 g, napraforgóolaj 10 g, só, bors, zöldpetrezselyem
Lenmagos kenyér – 80 g

Tízórai

Kefires túróval töltött sült alma
Hozzávalók: alma, 150 g, sovány tehéntúró 40 g, joghurt 3,5%-os 25 g, édesítőszer Kétszersült – 2 db

Ebéd

Pulykagulyás
Hozzávalók: pulykacomb 70 g, burgonya 100 g, sárgarépa 50 g, petrezselyemgyökér 20 g, zöldpaprika 20 g, paradicsom 10 g, napraforgóolaj 1⁄2 kanál, só, köménymag, fűszerpaprika

Meggyes lepény Recept megtekintése >
Hozzávalók: búzaliszt 20 g, margarin 5 g, élesztő 1g, tejföl 12 %-os 1 mokkáskanál, meggy 20 g, tojássárgája 0,1 db, zsemlemorzsa 4 g, folyékony édesítőszer
Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, közben egy kevés lisztet az élesztővel és pár csepp édesítőszerrel összekeverünk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejföllel jól kidolgozzuk, amit a margarinnal elkevert liszthez adunk és tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk és egy kikent tepsibe tesszük. A meggyet e tésztára tesszük és megszórjuk zsemlemorzsával. Langyos helyen fél órán keresztül kelesztjük, majd az előmelegített sütőben 3,4 óráig közepes lángon sütjük.
Mandarin – 50 g

Uzsonna

Tej – 1,5%-os 1,5 dl

Zabkorpás pogácsa Recept megtekintése >
Hozzávalók: búzaliszt 15 g, zabkorpa 10 g, tej 1,5%-os 10 ml, margarin 5 g, tojásfehérje 1⁄4 db, 1 mokkáskanál joghurt, élesztő, cukor csipetnyi, só
Elkészítése: Az élesztőt a langyos cukros tejbe morzsoljuk, egy evőkanál lisztet szórunk bele, amellyel felfuttatjuk. A maradék lisztet és a zabkorpát a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt, a tojásfehérjét, végül a joghurtot. Sózzuk. Addig gasztjuka tésztát, amíg az edény falától elválik. A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen másfél óráig kelesztjük. Meglisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel bevagdossuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Margarinnal vékonyan kikent tepsibe tesszük, abban még 20 percig tovább kelesztjük, majd megsütjük.
Flora ProActiv – 15 g

Vacsora

Csirkesonka – 40 g

Körtés káposztasaláta
Hozzávalók: körte 150 g, édes, fejes káposzta 100 g, 0,1%-os joghurt 1 evőkanál, mustár, ecet köménymag, folyékony édesítőszer
Elkészítése: A megtisztított lereszelt káposztát, összekeverjük az felkockázott, vagy nagy lyukú reszelőn lereszelt körtével, és a joghurttal. Ízesítjük kevés mustárral, ecettel, fűszerezzük köménymaggal, édesítjük egy folyékony édesítőszerrel.
Barna kenyér – 40 g
Flora ProActiv – 15 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7361 kJ/1761 kcal
Fehérje (g): 88,6 g a napi energiaszükséglet 20,2 %-a
Zsír (g): 53,6 g a napi energiaszükséglet 27,6 %-a
Szénhidrát (g): 226,1 g a napi energiaszükséglet 51,6 %-a
Koleszterin (mg): 226 mg
Élelmi rost (g): 42,2 g

Héftő

Reggeli

Gyümölcstea – gyümölcstea filter
Mortadella sajt – 40 g
Flora ProActiv – 15 g
Rozskenyér – 80 g
Citromos reszelt cékla
Hozzávalók: cékla 100 g, citromlé 10 ml, édesítőszer

Tízórai

Gyümölcslé – sárgabaracklé, cukrozatlan 2 dl
Müzli szelet – gyümölcsös 1 db (20 g)

Ebéd

Paradicsomleves
Hozzávalók: paradicsompüré 2 evőkanál, zeller 50 g, napraforgóolaj 5 g, Graham-liszt 10 g, só, édesítőszer, zellerzöld

Gombás csirkemell tokány
Hozzávalók: csirkemell 80 g, zöldborsó 100 g, csiperkegomba 100 g, vöröshagyma 10 g, napraforgóolaj 5 ml, só, bors, édes- nemes pirospaprika
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk, és az olajon megfonnyasztjuk. A kicsontozott, lebőrözött csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és a hagymával összepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított, felszeletelt gombát és egy kis vizet öntünk alá. Sóval borssal és fűszerpaprikával ízesítjük. Fedő alatt 35 percig pároljuk. Zöldséges rizs, vagy friss vegyes saláta illik hozzá.

Barna rizs
Hozzávalók: 50 g rizs, napraforgóolaj 5 g, só
Alma – 150 g

Uzsonna

Házi gyümölcsjoghurt
Hozzávalók: kivi 100 g, 0%-os joghurt 2 dl búzacsíra 10 g, édesítőszer
Kétszersült – 2 szelet (20 g)

Vacsora

Sajtkrém
Hozzávalók: sovány sajt 40 g, Flora pro.activ 15 g

Puffasztott búzás gabonaszelet – 2 szelet (20 g)
Pórésaláta
Hozzávalók: póréhagyma 150 g, alma 50 g, savanyú uborka 50 g, majonéz 1 közepes mokkáskanál, joghurt 3,5%-os 2 közepes kiskanál, mustár 1 közepes mokkáskanál, kapor 0,25 csokor

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7396 kJ/1770 kcal
Fehérje (g): 90,9 g a napi energiaszükséglet 20,7 %-a
Zsír (g): 45,9 g a napi energiaszükséglet 23,5 %-a
Szénhidrát (g): 241,7 g a napi energiaszükséglet 54,9 %-a
Koleszterin (mg): 104 mg
Élelmi rost (g): 48,0 g

Kedd

Reggeli

Citromfű tea – teafű
Körözött
Hozzávalók: sovány tehéntúró 60 g, tejföl 12%-os 25 g, vöröshagyma 10 g, só, fűszerpaprika
Barna kenyér – 100 g
Sárgarépa – 100 g

Tízórai

Grapefruit – 1 nagy db (200 g)
Korpás keksz – 5 db (20 g)
Flora ProActiv – 15 g

Ebéd

Reszelt tésztaleves zöldségekkel
Hozzávalók: sárgarépa 25 g, petrezselyemgyökér 10 g, zeller 10 g, karalábé 10 g, vöröshagyma 5 g, napraforgóolaj 5 g, búzaliszt 25 g, tojás 1⁄4 db, őrölt bors, só, zöldpetrezselyem

Pulykabrassói (pulykacombból)
Hozzávalók: pulykacomb 100 g, napraforgóolaj 5 g, fokhagyma 2 gerezd, vöröshagyma 5 g, majoránna, só

Tökfőzelék
Hozzávalók: főzőtök 250 g, kefir 1 közepes evőkanál, búzaliszt 10 g, kapor 1⁄4 csokor, fűszerpaprika, ecet, 20 %-os
Barna kenyér – 60 g

Uzsonna

Gépsonka – 15 g
Reteksaláta
Hozzávalók: fekete retek 100 g, sárgarépa 60 g, alma 80 g, fokhagyma 1 gerezd, friss citromlé 10 g
Flora ProActiv – 15 g
Extrudált búzacsírás gabonaszelet – 3 db (20 g)

Vacsora

Limonádé
Hozzávalók: citromlé 1 evőkanál, édesítőszer

Töltött cékla Recept megtekintése >
Hozzávalók: cékla 200g, sovány sült sertés hús 80 g, ecetes uborka 1 kisebb darab, alma 1⁄4 db, kefir 0,5 dl,
mustár 1 mokkáskanál, folyékony édesítőszer, almaecet, citromlé, só
Elkészítése: A céklát héjában megfőzzük, majd meghámozva, közepét kiskanállal kivájva, sós-ecetes-édesítőszeres páclében egy napig érleljük. Másnap lecsurgatjuk és a kivájt céklát üvegtálra egymás mellé helyezzük. A cékla belsejét szintén kivesszük a pácléből, apró kockákra vágjuk és elkeverjük a darált sült hússal, az összevagdalt uborkával, a kockákra vágott almával, valamint a citrommal, mustárral, sóval ízesített kefirrel. Ezt a tölteléket a céklák üregébe tesszük. Lehűtve tálaljuk.
Barna kenyér – 60 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7534 kJ/1803 kcal
Fehérje (g): 93,6 g a napi energiaszükséglet 20,9 %-a
Zsír (g): 45,2 g a napi energiaszükséglet 22,7 %-a
Szénhidrát (g): 248,3 g a napi energiaszükséglet 55,4 %-a
Koleszterin (mg): 198 mg
Élelmi rost (g): 47,6 g

Szerda

Reggeli

Tej – 1,5 %-os, 2 dl
Diab jam – 2 közepes kiskanál (20 g)
Flora ProActiv – 15 g
Korpás zsemle – 1 db

Tízórai

Narancs – 200 g
Marhapárizsi – 15 g
Flora ProActiv – 15 g
Extrudált korpás gabonaszelet – 2 db (15 g)

Ebéd

Gyümölcslé – almalé 100%-os 2 dl
Csirkés karalábéragu
Hozzávalók: csirkemell 50 g, karalábé 150 g, csiperkegomba 50 g, paradicsompüré 10 g, napraforgóolaj 5 g,
só, zöldpetrezselyem
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. A kicsontozott, lebőrözött csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, és a hagymával összepirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és egy kis vizet öntünk alá. Sóval és paradicsompürével ízesítjük. Fedő alatt 20-25 perc alatt megpároljuk. Végül gazdagon megszórjuk zöldpetrezselyemmel. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk

Spenótos tészta
Hozzávalók: száraztészta 4 tojásos 40 g, spenót (friss vagy mirelit) 50 g, fokhagyma 1 gerezd, napraforgóolaj 4 ml, só Elkészítése: A tésztát sós lobogó vízben kifőzzük. Közben friss spenót esetén a zöldséget megtisztítjuk, kevés napraforgó- vagy olívaolajon megfonnyasztjuk, ízesítjük kevés sóval és zúzott fokhagymával. Az egészet a kifőtt tésztához adjuk, alaposan összekeverjük és melegen tálaljuk.

Uzsonna

Cseresznyés muffin
Hozzávalók: graham liszt 40 g, cseresznye (friss vagy mirelit) 60 g, margarin 10 g, tojásfehérje 1 db, tojás 1⁄4 db,
tej 1,5 %-os 1 evőkanál, sütőpor 2 g, vaníliaaroma
Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot, majd a margarint. Belekeverjük a felvert tojásokat, a vaníliaaromával ízesített tejet, valamint a kimagvazott cseresznyét. Margarinnak kikenünk muffinformát, amelybe bekanalazzuk a masszát. Előmelegített forró sütőben fél óra alatt készre sütjük.

Vacsora

Fokhagymás sertésszelet (karajból)
Hozzávalók: sovány sertéshús 60 g, fokhagyma 2 gerezd, só, törött bors

Paradicsomos káposztafőzelék
Hozzávalók: fejeskáposzta 200 g, paradicsompüré 50 g, napraforgóolaj 10 g, búzaliszt 10 g, vöröshagyma 10 g, zeller 10 g, só, édesítőszer
Rozsos kenyér – 60 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7401 kJ/1771 kcal
Fehérje (g): 83,0 g a napi energiaszükséglet 18,9 %-a
Zsír (g): 52,8 g a napi energiaszükséglet 27,0 %-a
Szénhidrát (g): 235,2 g a napi energiaszükséglet 53,4 %-a
Koleszterin (mg): 183 mg
Élelmi rost (g): 33,4 g

Csütörtök

Reggeli

Bodzatea
Hozzávalók: bodzatea, citromlé 1 evőkanál

Tojáskrém Recept megtekintése >
Hozzávalók: 1⁄2 db tojás, Flora ProActiv 15 g, só, zöldpetrezselyem Lenmagos kenyér – 70 g

Csalamádé – 100 g

Tízórai

Kivi – 140 g
Flora ProActiv – 15 g
Puffasztott kukoricás gabonaszelet – 2 db (20 g)

Ebéd

Meggyleves
Hozzávalók: fagyasztott meggy 150 g, búzaliszt 10 g, natúr joghurt 3,5 %-os 1 közepes evőkanál, fahéj, édesítőszer

Rakott zöldségtál
Hozzávalók: kelkáposzta 150 g. burgonya 150 g, sárgarépa 100 g, póréhagyma 70 g, sovány sajt 20 g, margarin 5 g, tej 1,5%-os 1 dl, tojás 1⁄4 db, só, őrölt szerecsendió
Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, majd a kelkáposztát csíkokra, a póréhagymát és a burgonyát karikákra, a sárgarépát hasábokra vágjuk. Enyhén sós vízben előfőzzük a zöldségeket, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Margarinnal kikent tűzálló tálba helyezzük a zöldségeket. A tojást elkeverjük a tejjel a reszelt sajttal, ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval. Ráöntjük ezt a masszát a zöldségekre, majd alufóliával lefedve előmelegített sütőben 50 percig pároljuk, majd a fólia leszedése után még további 20 percig pirítjuk.

Uzsonna

Gyümölcsös zabkorpa-gríz Recept megtekintése >
Hozzávalók: őszibarackbefőtt 100g, tej 1,5%-os 1,5 dl, zabkorpa 20 g, reszelt citromhéj, fahéj, mesterséges édesítőszer
Elkészítése: A reszelt citromhéjjal, fahéjjal édesítőszerrel ízesített tejet felforraljuk, amiben a zabkorpát sűrűsödésig főzzük. Kis tálakba töltjük, és tetejét light őszibarackbefőttel gazdagon díszítjük.

Vacsora

Zöld tea – teafű

Waldorf saláta
Hozzávalók: alma 150 g, zeller 100 g, joghurt 150 ml, dió 10 g, pici citromlé
Rozskenyér – 60 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7196 kJ/1723 kcal
Fehérje (g): 68,5 g a napi energiaszükséglet 16,0 %-a
Zsír (g): 47,7g a napi energiaszükséglet 25,1 %-a
Szénhidrát (g): 245,8 g a napi energiaszükséglet 57,4 %-a
Koleszterin (mg): 185 mg
Élelmi rost (g): 51,6 g

Péntek

Reggeli

Joghurt – natúr, 3,5%-os 2 dl
Flora ProActiv – 15 g
Sonkaszalámi – 40 g
Korpás zsemle – 1 db
Kígyó uborka – 100 g

Tízórai

Pikáns gyümölcssaláta
Hozzávalók: alma 50 g, narancs 50 g, kefir 1 közepes evőkanál
Korpás keksz – 5 db (20 g)

Ebéd

Palócleves
Hozzávalók: sovány sertéshús 70 g, burgonya 70 g, zöldbab 70 g, napraforgóolaj 5 ml, vöröshagyma 10 g, fokhagyma 1 gerezd, sárgarépa 10 g, petrezselyemgyökér 10 g, búzaliszt 1 közepes kiskanál, joghurt 1 közepes evőkanál, só, babérlevél, törött bors

Gyümölcsös tejberizs
Hozzávalók: tej, 1,5%-os 1 dl, víz 1 dl, rizs 60 g, margarin, 70%-os 10 g, fagyasztott ribizli 100 g, édesítőszer, fahéj, csipetnyi só

Uzsonna

Kétszersült – 10 g
Flora ProActiv – 15 g
Banán – 100 g

Vacsora

Párolt busa vagy harcsa
Hozzávalók: busa 100 g, napraforgóolaj 1 csapott kiskanál, só, kevés citromlé

Tormamártás Recept megtekintése >
Hozzávalók: torma 30 g, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 5 ml, zsírszegény joghurt 1 közepes evőkanál
Elkészítése: A lisztből és az olajból fehér rántás készítünk, amibe belet esszük a megtisztított, lereszelt tormát. Rövid ideig tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a zsírszegény joghurtot, amellyel jól kidolgozzuk. Hal és csirke ételekhez illik.
Főtt burgonya – 150 g

Tápanyagtartalom egész napra:
Energia kJ/kcal: 7554 kJ/1807 kcal
Fehérje (g): 83,3 g a napi energiaszükséglet 18,5 %-a
Zsír (g): 63,7 g a napi energiaszükséglet 31,9 %-a
Szénhidrát (g): 219,3 g a napi energiaszükséglet 48,8 %-a
Koleszterin (mg): 191 mg
Élelmi rost (g): 33,5 g

Szombat

Reggeli

Citromos tea
Hozzávalók: teafű, citromlé 10 g
Főtt baromfi-virsli – 60 g
Rozskenyér – 60 g
Mustár – 1 közepes evőkanál

Tízórai

Narancsos kefir
Hozzávalók: narancs 1 közepes darab, zabkorpa 10 g, kefir 3,5 %-os 1 dl, fahéj, édesítőszer
Gabonapehely – extrudált natúr kukoricapehely 30 g

Ebéd

Zöldborsóleves
Hozzávalók: mirelit zöldborsó 60 g, sárgarépa 50 g, petrezselyemgyökér 30 g, karalábé 20 g, só, petrezselyemzöld 0,25 csokor

Hajdinás húsgombóc
Hozzávalók: csirkecomb (csont és bőr nélkül) 80 g, hántolt hajdina 20 g, vöröshagyma 5g, napraforgóolaj 5 ml, tojás 1⁄4 db, só, borsikafű
Elkészítése: A ledarált csirkehúst összekeverem a kevés olajon megfonnyasztott vöröshagymával, a hajdinával, a tojással, a sóval és a borsikafűvel. Vizes kézzel apró golyókat formálunk belőle, amit sós, forró, lobogó vízben kifőzzük. Mártásokhoz illik.

Paradicsommártás
Hozzávalók: paradicsomlé, 100%-os 1,5 dl, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 5 ml, tejföl 12%-os 1közepes evőkanál, só, édesítőszer, zellerszár
Barna kenyér – 60 g

Uzsonna

Körte – 200 g
Flora ProActiv – 15 g
Korpás keksz – 5 db (20 g)

Vacsora

Paprikás pulykamell – 30 g
Flora ProActiv – 15 g
Rozskenyér – 60 g
Reteksaláta
Hozzávalók: fekete retek 100 g, sárgarépa 100 g, alma 50 g, friss citromlé 1 csapott kiskanál, fokhagyma 1 gerezd, csipet só

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7439 kJ/1780 kcal
Fehérje (g): 77,5 g a napi energiaszükséglet 17,5 %-a
Zsír (g): 55,5 g a napi energiaszükséglet 28,2 %-a
Szénhidrát (g): 237,7 g a napi energiaszükséglet 53,7 %-a
Koleszterin (mg): 186 mg
Élelmi rost (g): 41,0 g

Vasárnap

Reggeli

Zöldséglé – sárgarépalé 100%-os 2 dl
Sajtos melegszendvics
Hozzávalók: rozskenyér 80 g, köményes sajt 30 g, baromfipárizsi 30 g, Flora ProActiv 15 g, ketchup 1 közepes evőkanál
Kivi – 50 g

Tízórai

Extrudált rozsos gabonaszelet – 2 db (15 g)
Snidlinges Flora ProActiv
Hozzávalók: Flora ProActiv 15 g, snidling 1⁄4 csokor
Mandarin – 100 g

Ebéd

Zöldségleves
Hozzávalók: sárgarépa 100 g, petrezselyemgyökér 50 g, zeller 50 g, margarin, 40%-os 10 g, só, tárkony, majoránna

Székelygulyás csirkéből Recept megtekintése >
Hozzávalók: savanyú káposzta 250 g, csirkemell 100g, durumliszt 10 g, tejföl 25 g, vöröshagyma 5g, fokhagyma 0,5 gerezd, napraforgóolaj 5 ml, só, pirospaprika, fekete bors
Elkészítése: Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd a felkockázott csirkehúst beletéve néhány percig pirítjuk. A piros- paprikával meghintjük, a fokhagymát rátesszük, majd kevés vizet öntünk alá és megsózzuk. Fedő alatt kis lángon időnként megkeverve puhára pároljuk. Közben a savanyú káposzta levét kicsavarjuk, ha szükséges, a káposztát egyszer átmossuk, majd a kész pörkölthöz adjuk. Egy kevés vízzel megpároljuk, majd az egészet behabarjuk. Kenyérrel tálaljuk.
Barna kenyér – 60 g

Uzsonna

Alma – 150 g
Túró Rudi – 1 db

Vacsora

Szárnyas koktél Recept megtekintése >
Hozzávalók: csirkehús 60 g, zöldborsó 50 g, csiperkegomba 50 g, alma 50 g, napraforgóolaj 5 ml, joghurt 3,5%-os 1 dl, mustár és ketchup 1-1 kávéskanál, díszítések salátalevél
Elkészítése: a főtt csirkehúst vékony csíkokra vágjuk. Összekeverjük a nyersen vékonyra szeletelt gombával, a kis kockákra vágott almával, valamint az előzőleg megfőzött zöldborsóval. A joghurtból mustárral, ketchuppal, sóval, borssal ízesített salátalevet készítünk, amit ráöntünk a csirkés zöldségre. Behűtve, zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk
Korpás kifli – 1 db

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7533 kJ/1798 kcal
Fehérje (g): 93,1 g a napi energiaszükséglet 20,8 %-a
Zsír (g): 60,7 g a napi energiaszükséglet 30,5 %-a
Szénhidrát (g): 215,3 g a napi energiaszükséglet 48,0 %-a
Koleszterin (mg): 182 mg
Élelmi rost (g): 44,9 g

Héftő

Reggeli

Tej – 1,5%-os 2 dl
Aszpikos marhafelvágott – 40 g Flora ProActiv – 15 g
Félbarna kenyér – 80 g
Fekete retek – 100 g

Tízórai

Almás sárgarépa-turmix Recept megtekintése >
Hozzávalók: sárgarépa 60 g. alma 80 g, tej 1,5%-os 1,5 dl, citrom 1⁄4 db, mesterséges édesítőszer
Elkészítése: A hámozatlan, cikkekre vágott almát, a reszelt sárgarépát a tejjel, az édesítőszerrel, valamint a citrom szűrt levével és húsával alaposan összeturmixoljuk. Frissen tálaljuk.
Sós keksz – 20 g

Ebéd

Sóskaleves
Hozzávalók: sóska 80 g, búzaliszt 10 g, napraforgóolaj 5 ml, tejföl 12%-os 30 g, só, édesítőszer

Sajtos-sonkás csirkemell Recept megtekintése >
Hozzávalók: csirkemell 80 g, gépsonka 1 közepes szelet, sovány sajt 20 g, napraforgóolaj 5 ml, só, bazsalikom
Elkészítése: A csirkemell mindkét oldalát megsózzuk, bazsalikommal meghintjük. A tűzálló tálat vékonyan kikenjük olajjal, ráhelyezzük a hússzeletet, arra a gépsonkát. Az edényt fóliával betakarjuk, és a sonkás csirkemellet 20-25 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát, ráhelyezzük a sovány reszelt sajtot, és további 10 percig sütjük.

Párolt zöldségköret
Hozzávalók: fagyasztott kukorica 50 g, mirelit zöldbab 50 g, burgonya 50 g, só, zöldpetrezselyem

Kekszgolyó
Hozzávalók: darált háztartási keksz 10 g, margarin 5 g, kakaópor 2 g, kókuszreszelék 5 g, magozott meggy 1-2 szem, mesterséges édesítőszer
Elkészítése: A darált kekszet, a kakaóport a margarint és az édesítőszert masszává gyúrjuk, a közepébe tesszük a lecsepegtetett, kimagozott meggyet, majd az egészet golyóformára gyúrjuk, amit meghempergetünk a kókuszreszelékbe.

Uzsonna

Körte – 200 g
Flora ProActiv – 15 g
Puffasztott kukoricás gabonaszelet – 2 db (20 g)

Vacsora

Zöld tea – teafű
Körözött
Hozzávalók: sovány tehéntúró 50 g, kefir 0,5 dl, kapor 0,5 csokor, só, pirospaprika, köménymag
Korpás kifli – 1 db
Csemege uborka – 100 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7502 kJ/1795 kcal
Fehérje (g): 95,8 g a napi energiaszükséglet 21,5 %-a
Zsír (g): 59,3 g a napi energiaszükséglet 29,9 %-a
Szénhidrát (g): 215,0 g a napi energiaszükséglet 48,1 %-a
Koleszterin (mg): 139 mg
Élelmi rost (g): 35,2 g

Kedd

Reggeli

Citromos tea
Hozzávalók: teafű, citromlé 10 g Paradicsomos halkonzerv – 30 g
Barna kenyér – 80 g
Alma – 150 g

Tízórai

Kefir – 1,75 dl
Flora ProActiv – 15 g
Szezámmagos kifli – 1 db

Ebéd

Magyaros karfiolleves
Hozzávalók: karfiol 60 g, sárgarépa 20 g, petrezselyemgyökér 10 g, karalábé 5 g, vöröshagyma 5 g, zeller 5 g, napraforgóolaj 5 g, búzaliszt 10 g, só, törött bors, zöldpetrezselyem, fűszerpaprika

Fokhagymás pulykasült (pulykamellből)
Hozzávalók: pulykacomb 80 g, napraforgóolaj 5 g, fokhagyma 2 gerezd, só, majoránna

Párolt barna rizs
Hozzávalók: rizs 70 g, napraforgóolaj 5 g, vöröshagyma 5 g, só

Narancsos céklasaláta Recept megtekintése >
Hozzávalók: cékla 150 g, narancs 100 g, kefir 0,5 dl, reszelt torma 5 g, só
Elkészítése: A főtt hámozott céklát, megtisztított, felkockázott narancsot, és a kefirt jól összekeverjük. Hozzáadjuk a tormát, egy kevés sót és alaposan átforgatjuk. Lehűtve tálaljuk.

Uzsonna

Kivi – 100 g
Müzli szelet – gyümölcsös 20 g

Vacsora

Limonádé
Hozzávalók: citromlé 10 g, édesítőszer
Sovány sajt – 30 g
Flora ProActiv – 15 g
Rozskenyér – 60 g
Póréhagyma – 100 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7528 kJ/1801 kcal
Fehérje (g): 68,3 g a napi energiaszükséglet 15,3 %-a
Zsír (g): 58,0 g a napi energiaszükséglet 29,2 %-a
Szénhidrát (g): 243,9 g a napi energiaszükséglet 54,4 %-a
Koleszterin (mg): 131 mg
Élelmi rost (g): 30,7 g

Szerda

Reggeli

Csipkebogyótea – natúr, szárított csipkebogyó
Padlizsánkrém
Hozzávalók: padlizsán 50 g, sárgarépa 10 g, vöröshagyma 20 g, Flora pro.activ 15 g, mustár, só
Korpás zsemle – 1 db
Uborka – 100 g

Tízórai

Extrudált korpás gabonaszelet – 1 db (15 g)
Flora ProActiv – 15 g
Grapefruit – 200 g

Ebéd

Paradicsomleves
Hozzávalók: paradicsompüré 30 g, vöröshagyma 10 g, zeller 5 g, napraforgóolaj 5 g, búzaliszt 10 g, só, feketebors

Lencsefőzelék
Hozzávalók: lencse 60 g, búzaliszt 10 g, tejföl 12 %-os 25 g, napraforgóolaj 5 g, só, fokhagyma, vöröshagyma, törött bors, mustár 1 kiskanál, ecet, édesítőszer

Sült baromfi-virsli
Hozzávalók: baromfivirsli 60 g, napraforgóolaj 5 g, Kivi – 70 g

Uzsonna

Sült gesztenye – 150 g
Ásványvíz – 2 dl

Vacsora

Joghurtos szárnyas-saláta
Hozzávalók: főtt csirkemell 60 g, ananász 100 g, sárgarépa 100 g, joghurt 2 dl, só, mentalevél
Elkészítése: A főtt csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a nyers, megtisztított sárgarépát lereszeljük, a friss vagy konzerv ananászt felkockázzuk. Az alapanyagokat összekeverjük a natúr joghurttal, kevés sóval ízesítjük, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.
Félbarna, burgonyás kenyér – 80 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7533 kJ/1803 kcal
Fehérje (g): 77,9 g a napi energiaszükséglet 17,4 %-a
Zsír (g): 56,5 g a napi energiaszükséglet 28,4 %-a
Szénhidrát (g): 239,1 g a napi energiaszükséglet 53,3 %-a
Koleszterin (mg): 117 mg
Élelmi rost (g): 40,0 g

Csütörtök

Reggeli

Gyümölcstea – teafű
Light kocka sajt – 30 g
Flora ProActiv – 15 g
Rozsos kenyér – 80 g
Savanyú káposzta – 100 g

Tízórai

Banánturmix
Hozzávalók: banán 100 g, tej 1,5%-os 1,5 dl, fahéj
Gabonatallér – 20 g

Ebéd

Gombaleves
Hozzávalók: csiperkegomba 60 g, sárgarépa 20 g, petrezselyemgyökér 10 g, vöröshagyma 5 g, zeller 5 g, karalábé 5g, napraforgóolaj 10 g, búzaliszt 10 g, zöldpetrezselyem 1⁄4 csokor, só, őrölt fekete bors, pirospaprika

Lecsós szelet
Hozzávalók: sovány sertéshús 80 g, lecsókonzerv 20 g, napraforgóolaj 5 g, só

Durum tészta
Hozzávalók: durumtészta 80 g, napraforgóolaj 5 g, só
Körte – 150 g

Uzsonna

Kétszersült – 20 g
Pulykafelvágott – 30 g
Flora ProActiv – 15 g
Jégsaláta – 100 g

Vacsora

Zöldborsós csirkeragu Recept megtekintése >
Hozzávalók: csirkemell 60 g, zöldborsó 150g, sárgarépa 50 g, vöröshagyma 30 g, napraforgóolaj 5 ml, zöldpetrezselyem 1⁄4 csokor, só, őrölt fekete bors, pirospaprika
Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk, az olajon megfonnyasztjuk. A kicsontozott, lebőrözött csirkemellet csíkokra vágjuk, és a hagymával összepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított, felkockázott sárgarépát, majd egy kis vizet öntünk alá. Sóval, borssal, pirospaprikával és a zöldpetrezselyem felével ízesítjük. Fedő alatt 35 percig pároljuk. Amikor elkészült a maradék friss zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Tarhonya
Hozzávalók: tarhonya 30 g, napraforgóolaj 5 g, só
Csalamádé – 100 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7484 kJ/1791 kcal
Fehérje (g): 96,1 g a napi energiaszükséglet 21,6 %-a
Zsír (g): 51,7 g a napi energiaszükséglet 26,1 %-a
Szénhidrát (g): 231,2 g a napi energiaszükséglet 51,9 %-a
Koleszterin (mg): 130 mg
Élelmi rost (g): 35,1 g

Péntek

Reggeli

Kakaó
Hozzávalók: tej, 1,5%-os 2 dl, kakaópor 5 g, édesítőszer Flora ProActiv – 15 g
Rozsos kenyér – 80 g
Sárgarépa – 100 g

Tízórai

Házi gyümölcsjoghurt
Hozzávalók: 3,5 %-os joghurt 150 g, diabetikus őszibarackbefőtt 50 g
Zsemle – 1⁄2 db
Flora ProActiv – 15 g

Ebéd

Zöldségleves
Hozzávalók: sárgarépa 100 g, petrezselyemgyökér 50 g, zeller 50 g, margarin, 40%-os 5 g, só, tárkony

Roston (vagy fóliában sült) tonhal vagy hekk
Hozzávalók: tonhal filé 100 g, só, friss citromlé 10 g

Kefires kukoricasaláta
Hozzávalók: fagyasztott kukorica 200 g, kefir 1 dl, fokhagyma 1 gerezd
Sószegény extrudált gabonaszelet – 2 db (15 g)

Uzsonna

Limonádé
Hozzávalók: friss citromlé 1 evőkanál, édesítőszer

Málnapuding
Hozzávalók: fagyasztott málna 100 g, vaníliás pudingpor 20 g, tej, 1,5%-os 1 dl, édesítőszer

Vacsora

Párolt marhaszelet (felsálból)
Hozzávalók: sovány marhahús 60 g, só, fokhagyma, kakukkfű

Burgonyafőzelék
Hozzávalók: burgonya 200 g, joghurt 1 közepes evőkanál, napraforgóolaj 5 g, búzaliszt 10 g, vöröshagyma 10 g, só, babérlevél
Mandarin – 50 g

Tápanyagtartalom egész napra:
Energia kJ/kcal: 7634 kJ/1826 kcal
Fehérje (g): 92,0 g a napi energiaszükséglet 20,2 %-a
Zsír (g): 51,1 g a napi energiaszükséglet 25,3 %-a
Szénhidrát (g): 243,0 g a napi energiaszükséglet 53,5 %-a
Koleszterin (mg): 149 mg
Élelmi rost (g): 35,5 g

Szombat

Reggeli

Zöldséglé – paradicsomlé 100 %-os 2 dl

Narancsos sonkasaláta
Hozzávalók: gépsonka 2 közepes szelet, narancs 150 g, ecetes uborka 60 g, majonéz 7 g, narancslé 0,5 dl, joghurt 1 dl, mustár, fehér bors, só
Elkészítése: A megtisztított zellert finommetéltre vágjuk, és meleg sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A megtisztított narancsot kis kockákra, a gépsonkát metéltre daraboljuk. Az elkészített páclébe belekeverjük a feldarabolt anyagokat, s pár órát a hűtőben érleljük. Páclé: házilag kikevert majonézhez hozzáadjuk a reszelt kovászos uborkát, a narancslevet, az egyéb ízesítő anyagokat és joghurtot.
Rozskenyér – 80 g

Tízórai

Gyümölcssaláta
Hozzávalók: banán 0,5 közepes darab, grapefruit 1⁄4 db, alma 1 kisebb darab, mandarin 1 közepes darab, fahéj, édesítőszer
Pászka – 20 g

Ebéd

Újházi Tyúkhúsleves
Hozzávalók: csirkecomb 60 g, sárgarépa 50 g, petrezselyemgyökér 30 g, karalábé 20 g, zeller 20 g, durumtészta 10 g, csiperke 30 g, vöröshagyma 10 g, só, szemes bors, zöldpetrezselyem, fokhagyma, kurkuma

Káposztás rétes
Hozzávalók: fejeskáposzta 100 g, réteslap 1/5 csomag, napraforgóolaj 5 g, só, törött bors, édesítőszer
Elkészítése: Az olajon megpároljuk a lereszelt káposztát, amit sóval, borssal, kevés édesítőszerrel ízesítünk. A réteslapot megolajozzuk, majd ráhelyezzük a tölteléket. Előmelegített sütőben közepes lángon készre sütjük.
Alma – 150 g

Uzsonna

Kefir – 1,75 dl
Flora ProActiv – 15 g
Kétszersült – 20 g
Kivi – 70 g

Vacsora

Ásványvíz – 2 dl

Tojáskrém Recept megtekintése >
Hozzávalók: tojás 1⁄2 db, margarin Flora ProActiv 15 g, mustár 1 mokkáskanál, vöröshagyma 5 g, só, fehér bors, zöldpetrezselyem 1⁄4 csokor
Elkészítése: A megfőtt tojást lereszeljük, hozzáadjuk a margarint, a mustárt, a reszelt vöröshagymát, ízesítjük sóval, borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Jól összedolgozzuk, lehűtve tálaljuk.

Fokhagymás pirítós – 60 g kenyérből

Tavaszi répasaláta
Hozzávalók: sárgarépa 150 g, póréhagyma 50 g, olívaolaj 5 g, petrezselyemzöld 1⁄4 csokor, fokhagyma 1 gerezd, citromlé 1 kávéskanál, só

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7600 kJ/1818 kcal
Fehérje (g): 73,4 g a napi energiaszükséglet 16,2 %-a
Zsír (g): 53,0 g a napi energiaszükséglet 26,4 %-a
Szénhidrát (g): 255,4 g a napi energiaszükséglet 56,5 %-a
Koleszterin (mg): 207 mg
Élelmi rost (g): 42,8 g

Vasárnap

Reggeli

Tejeskávé
Hozzávalók: tej, 1,5%-os 1,5 dl, pótkávé 5 g, édesítőszer Pulykasonka – 40 g
Flora pro.activ – 15 g
Barna kenyér – 80 g
Retek – 100 g

Tízórai

Rostos sárgabaracklé – light, rostos 2 dl
Bazsalikomos Flora ProActiv
Hozzávalók: Flora ProActiv 15 g, bazsalikom
Korpás keksz – 5 db (20 g)

Ebéd

Gyümölcsleves
Hozzávalók: fagyasztott meggy 100 g, vaníliás pudingpor 10 g, joghurt 1 közepes evőkanál, édesítőszer

Töltött csirkecomb Recept megtekintése >
Hozzávalók: csirkecomb 70 g, zsemle 1⁄2 db, tojás 1⁄4 db, gomba 20 g, napraforgóolaj 10 ml, zöldpetrezselyem 1⁄4 csokor, só, borsikafű, pirospaprika
Elkészítése: A tojást megfőzzük lereszeljük, a megtisztított gombát kevés olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a vízbe beáztatott kicsavart zsemléhez és a tojáshoz, valamint az apróra vágott zöldpetrezselyemhez, ízesítjük, majd a masszát, a csirkecomb bőre alá töltjük. Kiolajozott tepsibe 30-35 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.

Burgonyapüré
Hozzávalók: burgonya 200 g, margarin, 80%-os 10 g, tej, 1,5%-os 0,5 dl, só, szerecsendió

Káposztasaláta
Hozzávalók: lilakáposzta 150 g, vöröshagyma 15 g, napraforgóolaj 10 ml, ecet 20%-os 1 evőkanál, só, köménymag

Uzsonna

Korpás palacsinta Recept megtekintése >
Hozzávalók: búzaliszt 10 g, búza- vagy zabkorpa 5 g, tojás 1⁄4 db, tej 1,5%-os 0,25 dl, napraforgóolaj 2 ml, só
Elkészítése: A lisztből, tojásból, korpából a tejjel, és ha szükséges kevés szódavízzel palacsinta masszát készítünk. Egy óra pihentetés után teflonba kisütjük.

Gyümölcsös túrókrém
Hozzávalók: málna 200 g, sovány tehéntúró 50 g, kefir 25 g (1 közepes evőkanál) szárazon pirított zabkorpa 5 g, mesterséges édesítőszer
Elkészítése: Az áttört túrót kikeverjük a kefirrel, a zabkorpával, az édesítőszerrel. A gyümölcs felé apró kockákra vágjuk, másik felét pürésítjük és az egészet belekeverjük a túróba. Friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Vacsora

Hárstea – hárslevél
Mozarella – sovány, bazsalikomos 40 g
Zsemle (olíva olajjal enyhén meglocsolva)
Hozzávalók: zsemle 1 db, olívaolaj 5g, olívabogyó 5 g
Fejes saláta – 50 g

Tápanyagtartalom egész napra:

Energia kJ/kcal: 7529 kJ/1801 kcal
Fehérje (g): 83,8 g a napi energiaszükséglet 18,7 %-a
Zsír (g): 61,9 g a napi energiaszükséglet 31,1 %-a
Szénhidrát (g): 220,0 g a napi energiaszükséglet 49,1 %-a
Koleszterin (mg): 218 mg
Élelmi rost (g): 39,0 g