Vissza az Upfield.hu-ra

Gyakori kérdések és válaszok

A növényi szterinek a természetben előforduló anyagok, amelyek már évezredek óta táplálkozásunk részei és olyan hétköznapi élelmiszerekben találhatók meg, mint a gyümölcsök és zöldségek, a növényi olajok és a gabonafélék. Mi növényi olajokból, így napraforgómagból, repcemagból vagy szójababból kivont növényi szterineket használunk.

A növényi szterinek csökkentik a koleszterin felszívódását a bélrendszerből. Ennek eredményeként a vér LDL- koleszterinszintje csökken, miközben a HDL-koleszterin és az összkoleszterinszintje nem változik.

A növényi szterinekről már az 50-es évek óta ismert, hogy csökkentik a vér koleszterinszintjét. Az Unilever a 80-as évek vége óta foglalkozik a növényi szterinekkel és jelentős szaktudást halmozott fel ezen a területen. Több mint 40 klinikai kísérletet végzett növényi szterin-észterekkel.

A növényi szterineket növényi olajokból nyerik ki.

A növényi szterinek a “rossz vagy ártó” (LDL) koleszterinszintjét csökkentik, miközben nem befolyásolják a “jó vagy védő” (HDL) koleszterinszintjét. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb embernél az (LDL) koleszterinszint csökkentésének egyértelműen kedvező szív-élettani hatása van. Az LDL- koleszterinszintnek nincs orvosilag ajánlott alsó határa.

Napi 30 gramm (3 adag) ProActiv fogyasztása hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet (7-10%-kal 2-3 hét alatt) napi 1,5-2,4 gramm növényi szterin rendszeres bevitelével. Napi 3 grammnál több növényi szterin fogyasztását kerülni kell.

A növényi szterinek koleszterincsökkentő hatása rendszeres fogyasztással tartható fenn. Ennek megfelelően, ha valaki abbahagyja fogyasztásukat, a koleszterincsökkentő és a koleszterint szinten tartó hatás megszűnik. Az optimális koleszterincsökkentés érdekében rendszeresen vigyünk be megfelelő mennyiségű növényi szterint és álljunk át az egészséges – magas zöldség- és gyümölcstartalmú, só- és cukorszegény- étrendre.

A ProActiv margarinból naponta 30 grammot kell megenni ahhoz, hogy hatásos legyen. Lényeges azonban, hogy amennyire lehet, törekedjünk arra, hogy egészségessé tegyük az életmódunkat emellett: figyeljünk oda a koleszterinszegény és kiegyensúlyozott étkezésre és a rendszeres mozgásra. Ehhez konkrét ötleteket a honlapunkon olvashat a Koleszterincsökkentés menüpont alatt.

A növényi szterinek a természetben előforduló anyagok, amelyek már évezredek óta táplálkozásunk részei és olyan hétköznapi élelmiszerekben találhatók meg, mint a gyümölcsök és zöldségek, a növényi olajok és a gabonafélék.

A növényi szterinek csökkentik a koleszterin felszívódását a bélrendszerből, mivel szerkezetük nagyon hasonló felépítésű a koleszterinéhez – és így a bélrendszerbe kerülve mintegy versenyre kelnek a koleszterinnel. Ennek eredményeként a vér ártó, LDL- koleszterinszintje, így összkoleszterinszintje is csökken, miközben a védő HDL-koleszterin szintje nem változik. Napi 30 gramm (3 adag) ProActiv fogyasztása biztosítja a kívánt hatáshoz szükséges (napi 1,5-2,4 gramm) szterin-bevitelt.

A növényi szterin természetes formájában csak nagyon kis mennyiségben fordul elő élelmiszerekben. Összehasonlításként: naponta körülbelül 150 darab almát kellene ahhoz megennünk, hogy annyi mennyiségű növényi szterinhez jussunk, ami 30 gramm ProActiv margarinban található. Ez 2,5-3 gramm növényi szterint jelent. Ennyi van nagyjából 150 darab almában. Vagy 30 gramm ProActiv margarinban.

A koleszterinszint csökkentéséhez napi 2,5 – 3 gramm növényi szterint érdemes fogyasztani. Ennyi mennyiségű növényi szterin található éppen 30 gramm ProActiv margarinban. Többet nem javaslunk fogyasztani, mivel a napi 3 grammnál több növényi szterinnél nem várható további jelentős koleszterinszint-csökkenés.

A növényi szterinek, így a növényi-szterin tartalmú ProActiv margarin koleszterincsökkentő hatása rendszeres fogyasztással tartható fenn. Ennek megfelelően, ha valaki abbahagyja fogyasztásukat, a koleszterincsökkentő és a koleszterint szinten tartó hatás megszűnik. Az optimális koleszterincsökkentés érdekében rendszeresen vigyünk be megfelelő mennyiségű növényi szterint és álljunk át az egészséges – magas zöldség- és gyümölcstartalmú, só- és cukorszegény- étrendre.

A válasz egyértelműen nem. A ProActiv margarin hatása csak kiegészíti, de nem helyettesíti a koleszterincsökkentő gyógyszerek hatását. Kérjük, hogy minden gyógyszert érintő döntés kapcsán konzultáljon orvosával!

A Flora margarinok napraforgó-, lenmag- és repceolajokból készülnek, melyek természetes módon tartalmaznak Omega-3 és -6 zsírsavakat. Az Omega-3 (alfa- linolénsav – ALA) és az Omega-6 (linolsav – LA) zsírsavak változatos, kiegyensúlyozott étrendbe illesztve hozzájárulnak a vér normál koleszterin értékének fenntartásához.

Igen, mert a ProActiv margarinban található növényi szterinek csak az ártó, az úgynevezett LDL-koleszterinszintet csökkentik, míg a védő, tehát az HDL-koleszterinszintet nem befolyásolják. A napi 30 gramm ProActiv rendszeres fogyasztása, egészséges életmód részeként tehát úgy okozza az összkoleszterinszint csökkenését, hogy csak az ártó, LDL-koleszterinszintet csökkenti. Az pedig nem jelent veszélyt az egészségre, ha csökkentjük az ártó anyagok mennyiségét szervezetünkben.