Vissza az Upfield.hu-ra

Két év alatt több mint két és félmillió anonim vérvételi adatból készült el Magyarország koleszterintérképe. A kezdeményezés támogatói ezzel is szeretnék felhívni az emberek figyelmét az ésszerű, tudatos és változatos táplálkozásra.

A koleszterintérkép a legnagyobb országosan működő labordiagnosztikai szolgáltató anonim vérvételi eredményeit felhasználva mutatja be Magyarország lakosságának koleszterinszintjét közigazgatási egységekre, nemre és korcsoportokra lebontva.

Mától bárki böngészheti az interneten az Országos Koleszterintérképet

Több éves munkát követően mintegy két és félmillió anonim vérviteli adat alapján elkészült Magyarország koleszterintérképe, amely lakóhely, életkor és nemek szerint csoportosítva mutatja be, hogy jelenleg hogyan is áll hazánk lakosságának koleszterinszintje.

Magyarország átlagos összkoleszterinszintje jelenleg 5.073301 mmol/l ez az adat arról árulkodik, hogy a magyar lakosság valamivel egészségesebb, mint 20 évvel ezelőtt, és az átlagos összkoleszterinszintje összességében a kívánatos egészségügyi határértéken (5,2 mmol/l) belül található. Ugyanakkor megyékre, településekre és korcsoportokra lebontva az adatok már koránt sem annyira kedvezőek Dr. Reiber Isván, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatója szerint.

A szakértő külön kiemelte, hogy a magas koleszterinszint csak nagyon ritkán produkál érzékelhető tüneteket, és teljes bizonyossággal csak vérvétellel, valamint laborvizsgálattal mutatható ki. „Érdemes ezért időnként laborvizsgálatra menni. Különösen akkor javasolt a koleszterinszint mérés, ha a családban már előfordult valamilyen érbetegség vagy súlyos érkatasztrófa – például infarktus vagy agyvérzés – , mert ebben az esetben nagyobb az esély az örökölt magas koleszterinszintre” –figyelmeztetett dr. Reiber István.

A legnagyobb hazai magán labordiagnosztikai szolgáltató, általános labordiagnosztikai adatai alapján térinformatikai eszközökkel összeállított nyilvános térkép településre pontosan mutatja be, hogy hol mekkora egészségügyi kockázatot jelent a magas koleszterinszint.

Az orvos válaszol

Dr. Reiber Istvánnal, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosigazgatójával a magyarok koleszterin szintjére vetettünk egy közelebbi pillantást a térkép segítségével.

Ebben az adatban benne található az úgynevezett jó és rossz koleszterin, ezek együttesen adják ki az összkoleszterin értéket. Arra viszont, hogy mi az aránya a jó és a rossz koleszterinnek, az összkoleszterin értékből nem lehet következtetni, mert ez az arány egyénenként változó és nagyon eltérő lehet.

Koleszterin, mint vegyület csupán egyfajta létezik, viszont a szervezetünkben ez az anyag lerakódhat az érfalba – ezért ezt rossz, vagy másként LDL koleszterinnek nevezzük –, és hasznos funkciót is betölthet a rossz koleszterin elszállításának folyamatában – ami miatt ezt jó koleszterinnek, szakszóval HDL-koleszterinnek nevezzük. Tehát önmagában a koleszterin nem jó és nem rossz, csak később, a szervezetünkbe jutva válik ketté a „minősége” aszerint, hogy milyen funkciót tölt be. Azt is érdemes megjegyezni, hogy bármilyen alacsony a szervezetünkben a koleszterin szint, akkor is van bennünk jó és rossz fajta egyaránt.

A korábbi évtizedekben többet gondoltunk a táplálkozással javítható lehetőségekről, és akkor hirdettük, hogy lehetőleg kevés húst és tojást együnk, mert ez emeli meg a koleszterin szintet. Ez részben igaz is, hiszen tudjuk, hogy minden állati táplálék tartalmaz koleszterint, de ez nem egyformán hasznosul az egyes emberek szervezetében. Vannak ugyanis olyan emberek, akik genetikai alapon érzékenyebbek a táplálékkal bevitt koleszterinre, és ezért ők, ha koleszterinszegény diétát tartanak mérsékelhetik a koleszterin értéküket, Másik emberek csoportjánál viszont nem az étkezés felelős elsősorban a magas koleszterinszintért, hanem a saját szervezetük, ugyanis a máj is termel koleszterint. Ha ez a termelés„családi alapon”, öröklött okok miatt felfokozott, akkor hiába diétázik az illető, mert a koleszterin értékét így nem tudja érdemben pozitív irányba befolyásolni. Ma már ezért azt mondjuk, hogy körülbelül 10 százalékkal csökkenthető szigorú diétával a rossz koleszterin szintje, és ugyanakkor kijelenthetjük azt is, hogy nem kell ahhoz koplalni vagy vegetáriánusnak lenni, hogy valaki a koleszterint szintjét egészséges határértékeken belül tartsa.

A megemelkedett koleszterin szint nem okoz kellemetlen tüneteket, ezért nehéz magunkon diagnosztizálni, ha értéke túllépi az egészséges határokat. Vannak persze néha árulkodó jelek – különösen a családban örökölt magas koleszterinszint esetében –, például a szemhéjon megjelenő sárga felrakódások vagy az ínszalagokon megjelenő vastagodások, de ezek ritkán jelennek meg. A magas koleszterinszintet biztosan csak vérvétellel és laborvizsgálattal lehet kimutatni. Érdemes ezért időnként laborvizsgálatra menni, különösen akkor, ha valakinél a családban már előfordult valamilyen érbetegség, infarktus, agyvérzés, mert ebben az esetben nagyobb az esély egy örökölt magas koleszterinszintre.

Ha nincs családi „hagyománya” a magas koleszterinnek, akkor elég, ha először 20-30 éves kor között végezetünk el egy vizsgálatot azért, hogy tisztába jöjjünk vele, hogy mik az értékei a koleszterinünknek, vércukrunknak, vérnyomásunknak. Ha ekkor valaki jó eredményt kap, akkor általában elég, ha ötévente ismétli meg a vizsgálatot. Kórósan magas koleszterinszint esetén viszont gyakrabban, az orvos rendelése szerint kell a vizsgálatot elvégeztetni.