Tökkrém-leves

Adag: Idő: Nehézség:

Hozzávalók

  • 125 g friss vagy fagyasztott tök
  • 10 g margarin
  • ¼ dl tejszín
  • 10 g búza- vagy rétesliszt
  • ¼ db tojássárgája
  • 1 mokkáskanál vöröshagyma
  • 1 kávéskanál citromlé
  • pirospaprika
  • kapor

Elkészítés

  1. A margarin felét felolvasztjuk, benne a vöröshagymát megfonnyasztjuk, késhegynyi pirospaprikával meghintjük.
  2. Ezután beletesszük a tisztított, gyalult tököt (vagy a mirelitet), felöntjük vízzel, megsózzuk és puhára főzzük.
  3. A maradék margarinnal és a liszttel rántást készítünk, amellyel, ha megpuhult a tök besűrítjük.
  4. Jól felforraljuk, majd összeturmixoljuk.
  5. Hozzákeverjük a finomra vágott kaprot és a citrom levét.
  6. Végül a tejszínt a tojássárgájával elkeverjük és a leveshez adjuk.
  7. Kiforraljuk, melegen tálaljuk.
  8. Dúsíthatjuk pirított sajtos zsemle krutonnal, vagy kapros túrógaluskával.